Läser in...

Hej och välkomna till del 1 av Sommarkoftan!

Denna vecka ska vi ge oss i kast med det mönsterstickade oket. Tänk vad roligt det ska bli att äntligen få sätta stickorna i det ljuvliga Kambgarnet!

Som förberedelse för uppstarten bör du ha stickat en provlapp för att stämma av att din stickfasthet är korrekt i förhållande till vad som anges i mönstret, samt tagit dina mått och valt storlek. Har du gjort det? Bra – då kör vi igång!

Att lägga upp

Maskorna läggs upp med en klassisk korsuppläggning, den teknik som du gissningsvis fick lära dig i skolslöjden.

Resår

Resåren stickas fram och tillbaka, så som anges i mönstret. Du har en kantmaska i var ytterkant. (= en rätmaskan från rätsidan betraktat.) Det är därför varvet börjar med 3 maskor av samma sort. I kantmaskan kommer vi senare att plocka upp maskor till knappkanten när koftan ska monteras.

Sticka runt

När resåren är färdig ska arbetet slutas till en cirkel för att fortsättningsvis rundstickas. Det är vanligt att man gör så med mönsterstickade koftor, eftersom man då kan åstadkomma en slätsickad struktur genom att samtliga varv rätstickas. Att mönstersticka med räta maskor från rätsidan är lättare än med aviga från avigan!

Klippmaskorna

För att koftan ska bli en kofta och inte tröja, kommer den dock att behöva ”öppnas” framtill med ett klipp – och för att det ska vara möjligt att göra det behöver vi lägga upp så kallade klippmaskor mellan de båda framstycken. Klippmaskorna finns där enbart för att vi senare ska ha en mellandel där vi kan lägga själva klippet utan att skada den ordinarie delen av koftan. Sommarkoftan har 5 klippmaskor som är fördelade på så vis att 3 maskor läggs upp före vänster framstycke och 2 maskor efter höger framstycke. Totalt blir det alltså 5 klippmaskor mittemellan de båda framstyckena.

På enfärgade varv stickas klippmaskorna med aktuell färg och vid varv med någon form av mönsterstickning, stickas klippmaskorna i färgordning enligt diagrammet nedan: Klippmaska 1-3: MF, BF, MF, Klippmaska 4-5 BF, MF.

OBS! I detta mönster är klippmaskorna inkluderade i det totala maskantalet, så att du enkelt ska kunna kontrollräkna att du har rätt maskantal på stickan! (Så brukar inte alltid vara fallet, men i det här mönstret har jag valt att göra så för att du ska ha möjlighet att kontrollräkna det faktiska maskantalet och på så vis försäkra dig om att du är rätt.)

Att lägga upp nya maskor under pågående arbete

När jag ska lägga upp nya maskor mitt i en stickning, som tex klippmaskorna. Då brukar jag använda mig av en teknik som jag kallar för dubbel ögleuppläggning. Genom att sno öglan två varv, istället för ett som görs vid vanlig ögleuppläggning, bildas en stadkant nedtill som ger en stadga åt att arbetet och gör det lättare att hantera.

Dessutom tycker jag att det blir enklare att plocka upp nya maskor i kanten sedan, vilket vi tex kommer att göra när det gäller de nya maskor som läggs upp under ärmen.

I filmen nedan kan du se hur jag gör när jag lägger upp maskor med hjälp av dubbel ögleuppläggning:

När du lagt upp de 3 första klippmaskorna stickar du dem och fortsätter sedan följa mönstret. Detsamma gällde de 2 klippmaskor som läggs upp på nästa varv.

Lettisk fläta

En lettisk fläta består av tre varv. På varv 1 stickar du enligt mönstertexten.

Varv 2 och 3, kan kännas lite kluriga, när man stickar dem för första gången. Därför visas de i varsitt filmklipp här nedan. Du hittar också en beskrivande text för dessa varv i mönstret. Tänk på att dra åt det garn du nyss stickat med litegrann efter varje ny maska, så som jag gör i filmen. Då blir flätan jämnare! Ett annat tips kommer här. När du stickar varv 2 så tvinnas garnens runt varandra. Du behöver dock inte tvinna upp det ihopsnurrade garnet, utan kan lugnt vänta till varv 3 då tvinningen snurras upp igen av sig själv.

Varv 2:

Varv 3: 

Ok

Kom ihåg att byta sticka efter resårmudd och lettisk fläta!

Ökningar och ökningsvarv

För att oket ska växa görs ökningsvarv med jämna mellanrum. Ökningarna görs med den osynliga ökningtekniken ”Öka 1 maska under = ö1mu

I videon ser du hur du gör ökningarna. Det finns också en illustration i mönstret som visar denna ökningsteknik. Tänk på att även den andra maskan i ökningen (dvs den maska som stickas genom den ordinarie maskan) ingår i själva ökningen!! Du ska alltså inte räkna med den, när du stickar de maskor som ligger mellan ökningarna.

Tekniktips: Tänk på att hantera den underliggande maskan som du stickar genom försiktigt! Dra inte i den eller tänj den i onödan, utan ”smyg” garnet igenom maskan. Då blir ökningarna jämna och osynliga!

För att oket ska forma sig fint över axlarna är det viktigt att ökningarna fördelas jämnt! Jag har därför bifogat en ökningstabell där du får praktisk hjälp att fördela ökningarna. Läs mer om hur ökningstabellen funkar här nedan!

Observera också att ökningar ALDRIG görs i de 5 klippmaskorna!

Så funkar ökningstabellen

För att underlätta ditt arbete med att fördela ökningarna jämnt har jag bifogat en ökningstabell i slutet av mönstret. Den är en service till dig som själv tycker det är svårt att fördela ökningar jämnt över ett varv med många maskor. Ökningstabellen talar om exakt vad du ska göra under respektive ökningsvarv, beroende på vilken strl du stickar. Tänk på att klippmaskorna är inräknade i det maskantal som anges i ökningstabellen! Du behöver alltså inte tänka på att addera dem själv, utan kan istället bara följa det som står i tabellen rakt av.

Mönsterstickning

När det är dags att sticka okets mönsterbård (Diagram A), är det viktigt att du följer instruktionerna för placering av mönstret som gäller för just din strl. Då hamnar mönstret centrerat och blir symmetriskt placerat i förhållande till knappkanten.

Om du vet med dig att du stickar hårdare vid mönsterstickning än vid slätstickning, rekommenderar jag att du går upp ett halvt nummer i sticka (eller mer om så krävs) under detta parti. Jag förutsätter givetvis också att du kontrollerat att din stickfasthet stämmer, via en provlapp innan koftan påbörjades!

Här hittar du ett inlägg som handlar specifikt om att sticka mönster med två färger! Varsågod att ta en titt på det.

Del 1 av Sommarkoftan slutar när vi når rubriken DELA AV FÖR BÅL OCH ÄRMAR. Detta momentet kommer vi istället att ta oss an i del 2!

Önskar dig varmt lycka till med koftstickningen! Har du frågor så är det fritt fram att ställa dem under detta inlägg eller i vår gemensamma Facebook-grupp ”Sommarkoftan”!

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan !